Ohjausryhmän kokous ja palautepäivä Ylellä

Virtual Writers’ Room -ohjausryhmä kokoontui eilen 3.9.2019 Ylelle kolmanteen kokoukseensa. Kokouksen tavoitteena oli luoda katsaus hankkeen tilanteeseen toimenpiteiden ja ensimmäisen maksatuskauden talouden osalta.

Hankkeen järjestämä koulutus on edennyt suunnitelmien mukaisesti, samoin master class -tilaisuuksien järjestäminen. Ensimmäinen master class pidettiin maaliskuussa ja toinen pidetään huomenna, 5.9.

VWR-tutkimus toteutetaan vuonna 2020, jolloin hankkeen kokemuksista kootaan Virtual Writers’ Room -metodi ja käsikirja. Aineistoa ja kokemuksia kerätään käynnissä olevasta koulutuksesta ja tammikuussa 2020 alkavasta koulutuksesta. Lisäksi toteutetaan kysely alan ammattilaisille. Kyselyllä pyritään selvittämään esimerkiksi: Mitä suomalaisesta sarja- ja ryhmäkirjoittamisesta tiedetään? Missä käsikirjoittajat oppivat ryhmäkirjoittamista: oppilaitoksissa vai alalla? Millaisissa olosuhteissa suomalaiset käsikirjoitusryhmät työskentelevät?

Hankkeen työaikaresurssit jakautuvat loppupainotteisesti siten, että vuodelle 2020 jää riittävästi työaikaa toisen koulutuksen läpi vetämiseen ja tutkimusosion toteuttamiseen.

Yle Draaman palaute käsikirjoitusryhmille

Ohjausryhmän lisäksi eilinen oli myös lähiopetuspäivä, jossa keskityttiin opiskelijoiden käsikirjoituskonseptien tilanteeseen ja seuraaviin vaiheisiin.

Tuokio aloitettiin kuulumiskierroksella, jonka jälkeen siirryttiin palautekeskusteluun. Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela ja dramaturgi Anne Nissinen johdattivat keskustelua ryhmien käsikirjoitusten viimeisimpien versioiden pohjalta.

Käsikirjoitusryhmien palautetuokio on käynnissä

Keskustelua syntyi esimerkiksi toiseen konseptiin luodun maailman yhteiskuntajärjestyksestä, suuruudesta, suhteesta henkilöhahmoihin ja nykyhetkeen. Toisen ryhmän konseptin lähtökohtien nähtiin tarjoavan mahdollisuuksia lähteä kuljettamaan tarinaa moneen suuntaan, joten tarvitaan päätöksiä, mikä tarina halutaan kertoa. Vertauskohdiksi nousivat esimerkiksi Gilbert Grape ja Fargo -elokuvat sekä The End of the F***ing World -TV-sarja.

Ryhmät saivat ohjausta ja kannustusta seuraavan työvaiheeseen. Ideoita ja mahdollisuuksia kehiteltiin vuolaasti jo palautekeskustelun aikana. Näillä eväillä on jälleen hyvä jatkaa eteenpäin, kun Yle Draama antaa ryhmille lähiaikoina seuraavat toimeksiannot.

Käynnissä oleva viikko on koulutuksen osalta aktiivinen, kun huomenna torstaina ja perjantaina on Helsinki Script -tapahtumaan ja VWR-hankkeeseen liittyvää toimintaa kuten oma Masterclass-tapahtuma, joka on muuten maksuton ja avoin kaikille.