Neljännen master classin pohjateokset

Virtual Writers’ Room -hankkeen neljäs ja viimeinen master class pidetään ensi viikon perjantaina 12.3. Script Tampere -tapahtuman yhteydessä. Ohjelman käynnistää Virtual Writers’ Room -loppuseminaari klo 14, ja klo 16 käynnistyy itse master class.

The Future of Storytelling, Henk Handloegten, Babylon Berlin -sarjan luoja

Master classin ensimmäinen vieras on Henk Handloegten, yksi Babylon Berlin -sarjan luojista. Babylon Berlinin ensimmäinen kausi ilmestyi 2017, ja tähän mennessä sarjaa on julkaistu kolme kautta, neljännen kauden pitäisi ilmestyä alkuvuodesta 2021. Sarja on tiettävästi tähän mennessä kallein saksalainen tv-sarja ja kallein ei-englanninkielinen tv-sarja.

Babylon Berlin -sarjan traileri YouTubessa.

Virtual Writers’ Room -hankkeen näkökulmasta kiinnostavalta vaikuttaa sarjan tekotapa – tekijäkolmikko Tykwer, Borries ja Handloegten kirjoitti ja ohjasi jokaisen jakson yhdessä, kertoo Tom Tykwer The Hollywood Reporter -julkaisun artikkelissa. Yleensä tv-sarjojen jaksoilla on yksi ohjaaja. On erittäin kiinnostavaa kuulla tämän kolmen hengen kirjoittajahuoneen työnjaosta, kun ohjaustyö on näin demokraattista.

Henk keskustelee tilaisuudessa Virtual Writers’ Room -mentorin käsikirjoittaja Miira Karhulan kanssa.

Case Study: Sisäilmaa, Tiina Lymi ja Juha Lehtola

Syksyllä 2020 ilmestynyt Sisäilmaa (traileri Yle Areenassa) herätti runsaasti reaktioita ja keskustelua.

Kun työvoimatoimistossa kummittelee, tulostavoitteet painavat ja homevaurio uhkaa, turvautuu palveluesimies Anneli Tiainen omalaatuisiin keinoihin mahdottoman tilanteen edessä.

Traileri: Sisäilmaa

Tiina Lymi on oivaltanut tarttua monelle avuttomia raivontunteita nostattaneeseen instituutioon, TE-keskukseen, ja sijoittaa sinne mustalla huumorilla käyvän farssin, jossa on enemmän tosielämän politiikkaa kuin monessa A-studion lähetyksessä.

Kulttuuritoimitus – Parasta juuri nyt (6.1.2021): Sisäilmaa, Demon Slayer, Hayao Miyazaki, kotimainen elokuva, elokuvafestivaalit

”Kirjoittaessamme nauroimme paljon, mutta kyllä me hikoilimmekin. Sarjan rakenne on sellainen, että työ oli varsinaista verkon kutomista. Yksin en olisi siitä selvinnyt. Juhalla on tosi jykevä rakenteiden taju, kun taas minä olen paljon runsaampi. Jos Juha ei suitsisi minua, laittaisin varmasti joka kuvaan 200 räjähtävää apinaa”, Lymi vitsailee.

Seura – Sisäilmaa: Palveluesimiehen elämä murenee konkreettisesti että kuvaannollisesti

Sarjan idea on peräisin Lymiltä, ja se on epäilemättä syntynyt edellisen hallituksen aikana, koska rivien välistä tunnistaa esimerkiksi kritiikkiä silloista aktiivimallia kohtaan. Perus­ongelmat jatkuvat kuitenkin samoina hallituksesta toiseen, ja Sisäilmaa asettuu puolustamaan suomalaista hyvinvointi­yhteiskuntaa monenmuotoisilta uhkakuvilta.

Helsingin Sanomat – Virkamiesten kunnia on koetuksella Tiina Lymin pähkähullussa yhteiskunnallisessa satiirissa, jossa Elina Knihtilä tekee yhden parhaista roolisuorituksistaan

Master class -keskustelua vetää VWR-hankkeen ohjausryhmän jäsen, käsikirjoittaja Sami Keski-Vähälä, jonka teemoja keskustelulle ovat ainakin:

  • Miten tehdä vaikuttavaa komediaa aiheesta, joka draaman kannalta on lähtökohtaisesti epäseksikästä ja epävisuaalista?
  • Miten roolit jakaantuivat kahden hengen kirjoittajatiimissä?

Näitä kysymyksiä selvitämme ensi viikon perjantaina 12.3. klo 18 alkaen.

Koko Script Tampere -tapahtuma toteutetaan etänä ja se on maksuton. Muista ilmoittautua ajoissa, tervetuloa!