Masterclass – TV-käsikirjoittajien sopimukset

Virtual Writers´ Room -hankkeen kolmas masterclass pidettiin Tampereella viime viikon perjantaina, 6.3.2020. Tilaisuus onnistui erinomaisesti, parhaimmillaan paikalla oli noin 80 kuulijaa ja keskustelu puhujien ja yleisön välillä kävi vilkkaana.

Aamupäivän osuus käsitteli TV-käsikirjoittajien sopimuksia, ja asiantuntijoina olivat Sunklon toiminnanjohtaja Sonia Meltti ja käsikirjoittaja Sami Keski-Vähälä.

Osuus käynnistyi peruskysymyksillä:

  • mitä tekijänoikeus tarkoittaa,
  • milloin käsikirjoittajalle syntyy tekijänoikeus käsikirjoitukseen,
  • kenelle kaikille käsikirjoituksen parissa työskenteleville tekijänoikeus syntyy ja
  • kuinka tekijänoikeus voidaan sopimuksilla luovuttaa eteenpäin?

Yleisistä tekijänoikeudellisista asioista siirryttiin vähitellen TV-sarjakirjoittamista koskeviin sopimuksiin, esimerkiksi sarjojen konseptointiin liittyviin sopimuksiin ja korvauksiin. Esimerkkinä mainittu Ylen kolmivaiheinen kehittelymalli on sama, jolla Virtual Writers´ Room -koulutettavat kehittelevät omia konseptejaan koulutuksen aikana.

Seminaaritila, paljon yleisöä, kaksi puhujaa lavalla.
Sami Keski-Vähälä, Sonia Meltti ja täysi salillinen yleisöä, opiskelijoita, ammattilaisia ja muita aiheesta kiinnostuneita.

Konseptivaiheen jälkeen käsiteltiin muun muassa käsikirjoitussopimuksen perusasioita. Mistä kaikesta tulisi sopia? Esimerkiksi (HUOM! lista ei ole täydellinen):

  • Sopijapuolet
  • Sopimuksen kohde (nimi, pituus, genre)
  • Käsikirjoituksen aikataulu ja käsikirjoitusvaiheiden hyväksyminen
    • Versioiden lukumäärä ja toimittamisen aikataulu
    • Käsikirjoitusta kommentoivien tahojen nimeäminen
    • Aika, jona tuottajan on ilmoitettava muutoksista, ja jos ilmoitusta ei tehdä, katsotaan versio hyväksytyksi

Muiden käsikirjoitussopimuksen yksityiskohtien jälkeen päästiin hyvin kiinnostavaan aiheeseen, käsikirjoittajien palkkioiden pohjoismaiseen vertailuun. Tiivistetysti voidaan todeta, että Ruotsin ja etenkin Tanskan palkkioihin verrattuna Suomi on jälkijunassa. Aihe herätti runsaasti keskustelua.

Sopimuksia käsittelevä osuus päättyi Sonia Meltin ja Sami Keski-Vähälän antamilla vinkeillä, joiden tukemana sopimusneuvotteluihin voisi lähteä luottavaisin mielin. Evästystä tuli runsaasti, mutta yhtenä nostona mainittakoon muihinkin yhteyksiin sopiva ”vältä kiirettä!”. Yleensä se, jolla neuvottelussa on kovin kiire saada asiat sovittua, on huonoimmassa asemassa.

Vielä lopuksi Virtual Writers´ Room -hankkeen projektipäällikkö Timo Lehti kävi lavalla muistuttamassa Sunklon kanssa tekeillä olevaa kyselytutkimusta, jolla halutaan selvittää alan sopimus- ja palkkiokäytäntöjä suoraan käsikirjoittajilta. Kyselyn suunnittelu on käynnissä ja se julkaistaan maaliskuun lopulla.

Seminaaritila, lavalla kaksi puhujaa ja järjestäjän edustaja keskustelelmassa. Paljon yleisöä.
TImo Lehti on ottanut lavan haltuun, Sonia Meltti kertoo, miksi tekeillä oleva kyselytutkimus on koko alan näkökulmasta tärkeä.

Aamupäivän masterclass-osuuden päätyttyä seminaarisalista poistui tyytyväisen oloista yleisöä, ja keskustelu sopimusasioista vaikutti jatkuvan lounastauolle suunnattaessa.

Lue seuraavaksi iltapäivän osuutta käsittelevä merkintä Masterclass – Paras mahdollinen kansainvälinen Writers’ Room.