Masterclass – Paras mahdollinen kansainvälinen Writers’ Room

Kolmas Virtual Writers´ Room -hankkeen masterclass pidettiin 6.3.2020 ja sen iltapäiväosion aiheena oli kansainvälinen writers´room eli kirjoittajahuone.

Asiaan tartuttiin kolmen panelistin ja Virtual Writers´ Room -hankkeen mentorin Miira Karhulan voimin. Panelisteina olivat Mia Ylönen (IMDB-profiili), Matti Laine (IMDB-profiili) ja Mikko Pöllä (IMDB-profiili).

Paneeli alkoi odotetusti puhujien esittelyllä ja esimerkkiprojektien trailereiden katsomisella. Näiden kautta päästiin luontevasti käsittelemään projektien syntyä ja niiden kirjoittajahuoneiden muodostumista ja toimintatapoja.

Seminaaritilan lava, kolme panelistia ja moderaattori, joka juontaa.
Mia Ylönen, Matti Laine, Mikko Pöllä ja Miira Karhula keskustelun pyörteissä.

Saimme paljon esimerkkejä kansainvälisten käsikirjoitusprojektien haasteista, jotka voivat kummuta esimerkiksi tietämättömyydestä toista kulttuuria kohtaan tai käsikirjoitusversioiden heikkolaatuisista käännöksistä.

Yleisö osallistui keskusteluun aktiivisesti, esimerkiksi pääkirjoittajan roolista puhuttiin paljon ja tunnistettiin seikka, joka on tullut esiin myös Virtual Writers´ Room -hankkeen ohjausryhmän kokouksissa: kokeneista pääkirjoittajista on pulaa, ja pääkirjoittajien työnkuva on jonkinasteisessa murroksessa.

Kaiken kaikkiaan keskustelu avasi mainiosti writers´ room -tematiikkaa sekä kansainvälisestä että yleisemmästäkin näkökulmasta. Jonkin verran päästiin myös hyvin konkreettiselle tasolle, esimerkiksi käsikirjoituksen työversioiden vertailuun, hieman samaan tapaan kuin viime syksynä pidetyssä toisessa Virtual Writers´ Room -masterclassissa Laura Suhosen ja Joona Kivirinnan osuudessa.

Neljä henkilöä poseeraa hymyillen julisteen edustalla.
Mikko Pöllä, Miira Karhula (moderaattori), Mia Ylönen ja Matti Laine hymyssä suin paneelin jälkeen.

Sekä aamupäivän TV-käsikirjottajien sopimuksia käsittelevä osuus että tämä writers´ room -osio synnyttivät paljon keskustelua puhujien ja yleisön välille. Oli hieno nähdä, kuinka paikalla olevat opiskelijat pääsivät kysymään asioista kokeneilta tekijöiltä, ja toisaalta yleisössä olevat ammattilaiset kommentoivat asioita omien kokemustensa kautta.

Myös Virtual Writers´ Room -koulutettavat pääsivät iltapäivän osiossa ansaitusti esille, kun koko ryhmä esiteltiin läsnäolijoille.

Seminaaritila, lavan edessä yhdeksän koulutettavaa esittäytymässä yleisölle.
Virtual Writers´ Room -koulutettavat esittäytyvät.

Kaiken kaikkiaan kolmas Virtual Writers´ Room -hankkeen masterclass onnistui hienosti. Tapahtumasali oli koko ajan varsin täynnä, ja parhaimmillaan paikalla oli noin 80 henkilöä. Keskustelu jatkui yliajalle ja olisi jatkunut vielä pidempäänkin, joten kysyntää tällaiselle foorumille on.

Näillä näkymin Virtual Writers´ Room järjestää vielä yhden tilaisuuden, ja se pidetään samalla tavalla Tampere Film Festivalin Script Tampere -tapahtuman yhteydessä keväällä 2021. Toivottavasti onnistumme tuolloinkin kokoamaan hyvän yleisön alalle tärkeiden asioiden äärelle.