Masterclass ja Helsinki Script

Virtual Writers’ Room järjesti master class -tilaisuuden torstaina 5.9.2019 osana Helsinki Script -seminaarin työpajapäivää. Tilaisuudessa pääkirjoittaja Laura Suhonen ja jaksokirjoittaja Joona Kivirinta avasivat Koukussa-rikosdraaman synty- ja käsikirjoitusprosesseja sekä writers’ room -työskentelyä.

Laura Suhonen käsitteli samoja teemoja jo keväällä Script Tampere -seminaarin yhteydessä pidetyssä ensimmäisessä master classissa, mutta tällä kertaa aiheeseen uppouduttiin huomattavasti perusteellisemmin.

Virtual Writers’ Room Masterclass houkutteli paikalle runsaasti käsikirjoittamisen opiskelijoita ja aiheesta kiinnostunutta yleisöä

Tapahtuman aluksi pääkirjoittaja Laura Suhonen kertoi Koukussa-sarjan synnystä ja ensimmäisistä konsepteista. Kuulimme esimerkiksi, kuinka päähenkilöt rakentuivat ja kuinka keskeisen parin sukupuolijako asettui paikoilleen. Saimme kuulla myös käsikirjoittajatiimin synnystä ja näimme ensimmäiset, tilaajalle esitetyt ideapaperit sekä niistä jalostuneet seuraavat versiot.

Erityisen kiinnostavaa oli nähdä, kuinka tekijät välillä reagoivat vanhoihin teksiversioihinsa ja kummastelivat, kuinka joitain mahdollisia juonenkulkuja oli aikanaan edes harkittu. Toisaalta rönsyjen analysoinnin kautta päästiin myös konkreettisesti pää- ja jaksokirjoittajien eri rooleihin ja pääkirjoittajan lopulliseen vastuuseen ja päätösvaltaan. Kyse ei ole siitä, kuka on paras kirjoittaja tai kenen ideat ovat parhaita, vaan kokonaisuuden ohjaamisesta ja päätösten tekemisestä.

Tiimityöskentelyn lisäksi Suhonen ja Kivirinta kertoivat sarjan teossa tarvitusta taustatutkimuksesta ja asioiden selvittämisestä. Käsikirjoittaja ei pärjää pelkällä mielikuvituksella.

Nykyaikaisen tv-sarjakirjoittamisen havainnollinen esimerkki oli osuus, jossa Laura Suhonen ja Joona Kivirinta kävivät pala palalta läpi yhden sarjassa olleen jakson käsikirjoitusliuskat, valmiit, kuvatut kohtaukset sekä tarralappuja hyödyntävän ideointi- ja kehittelymetodinsa.

Laura Suhonen ja Joona Kivirinta esittelevät työskentelytapojaan master class -osallistujille
Timo Lehti, Laura Suhonen, Teppo Nuutinen ja Joona Kivirinta onnistuneen Masterclassin jälkeen

Master class oli epäilemättä hyödyllinen paikalla olleille Virtual Writers’ Room -koulutettaville ja muille käsikirjoittamista ja alaa opiskeleville.

Helsinki Script

Virtual Writers’ Room -master class oli osa Helsinki Script -tapahtumaa, joka toi kaupunkiin suuren määrän käsikirjoittajia, ohjaajia, tuottajia ja muuta tv-sarjojen ja elokuvien parissa työskentelevää väkeä. Workshop-aamupäivänä Aalto-yliopiston, Arcadan, Metropolian, TAMKin ja TEAKin opiskelijoille tarjottiin konseptien kehittämiseen, maailmojen luomiseen ja luoviin riskeihin liittyvä, intensiivinen työpaja, jonka piti käsikirjoittaja-tuottaja Anne Bjørnstad.

Työpaja keskittyi suurelta osin Lilyhammer ja Beforeigners-tv-sarjoihin, niiden syntyyn ja rakentumiseen. Bjørnstad käsitteli samoja aiheita varsinaisen seminaaripäivän osuudessaan, mutta workshop oli keskustelevampi ja mahdollisti asioiden laajemman käsittelyn.

Anne Bjørnstad Helsinki Script workshopissa 2019

Varsinainen seminaaripäivä oli erittäin tiivis kokonaisuus Savoy-teatterissa. Ohjelma sisälsi pääosin eurooppalaisten käsikirjoittajien ja tekijöiden puheenvuoroja ja keskusteluja, jotka oli teemoitettu eri näkökulmien ympärille.

Liselott Forsman ja Jonas Gardell Helsinki Script 2019 -tapahtumassa

Päivä oli runsas ja antoisa, ja antoi vieraille varmasti ajateltavaa omiin projekteihinsa. Lisää kuvia ja tunnelmia löytyy Helsinki Script -Facebook-sivulta. Virtual Writers’ Room jatkaa näillä eväillä kolmannen ja viimeisen oman master class -tapahtuman suunniteluun, joka pidetään keväällä 2020.